Stem en Keel

GOEDAARDIGE STEMAFWIJKINGEN


Kernpunten


SYMPTOMEN

Heesheid, schorheid of stemverlies.


DIAGNOSE

Op één of beide stemplooien is een verdikking zichtbaar, zoals een poliep of een cyste. De diagnose wordt door de KNO arts gesteld.


VERBANDEN

Goedaardige (benigne) stemplooiafwijkingen ontstaan meestal door een foutieve spreektechniek en overmatig keelschrapen of hoesten. De kans op een stemplooiafwijking is groter als u een sprekersberoep heeft en uw stem hard en veel moet gebruiken.


DOEL

Uw stem helder en ontspannen leren gebruiken en eventueel uw stem sparen direct na een stemplooioperatie.


VOORTGANG

Door behandeling merkt u dat de stem helderder klinkt en praten prettiger voelt.


LET OP

Het is niet geadviseerd om weinig of niet te spreken, de stemplooiafwijking gaat niet weg door de stem te sparen, maar door de stem te opereren en uw stemtechniek te oefenen.Goedaardige (benigne) stemafwijkingen

  • SYMPTOMEN
  • OORZAAK
  • BEHANDELING
SYMPTOMEN

U heeft last van heesheid, schorheid, stemverlies.

OORZAAK

De KNO-arts heeft vastgesteld dat er één of meerdere afwijkingen op de stemplooien zitten. De meestvoorkomende zijn stemplooipoliepen- en cystes, maar ook andere afwijkingen van het slijmvlies zijn mogelijk. 

Een stemplooipoliep ontstaat meestal spontaan tijdens een moment van heftig stemmisbruik, zoals een forse hoestbui, hard schreeuwen, of hard, gespannen zingen. Meestal is de heesheid dan ook op een duidelijk aan te wijzen moment begonnen. Bij een cyste weten we niet altijd hoe ze ontstaan, hoewel ook inefficiënt  en overmatig stemgebruik en stemmisbruik (zoals keelschrapen en hoesten) een rol kunnen spelen. 

Deze afwijkingen op de stemplooien zijn ‘goedaardig’, dat betekent dat het geen kanker is. In principe zouden ze zelfs uw hele leven kunnen blijven zitten. Ze geven echter vaak hinder in de vorm van stemklachten en worden daarom vrijwel altijd operatief verwijderd.

BEHANDELING

Omdat deze afwijkingen op het slijmvlies niet vanzelf weggaan, ook niet met therapie of oefeningen, is een operatie vrijwel altijd de beste oplossing. Uw KNO-arts legt uit wat de beste behandelstrategie is.

Na de operatie kunt u de stem niet ineens volop gebruiken. Het is belangrijk om eerst stemrust te nemen en de slijmvliezen van de stemplooien niet te veel te belasten. Hoe lang u stemrust moet houden en hoe snel u mag opbouwen, bepalen de KNO-arts en logopedist. Dit kan per situatie verschillen.

De logopedist is betrokken om u te adviseren in uw stemrust, het opbouwen van de stembelasting, het verbeteren van de stemtechniek en het trainen van de stem om weer optimaal te functioneren.


Beelden


Op de camera van de KNO arts is er een poliep of cyste zichtbaar op één of beide stemplooien. Hierdoor lekt er lucht door de stemplooien, waardoor uw stem hees en schor kan klinken.

Op onderstaande video zijn er twee poliepen zichtbaar: op iedere stemplooi één.Praktijkgegevens


Stem- en Slikcentrum is een handelsnaam van Nijkamp Voice and Speech Pathology
Kamer van Koophandel 73993212 

Alle therapeuten zijn aangesloten bij het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.

De praktijk is aangesloten bij Zorgdomein.

Contactgegevens


Tel. +31642028840
Email info@stemenslikcentrum.nl
Postadres: Jan Campertstraat 5, 6416 SG Heerlen

Bereikbaarheid: werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur


Meer informatie


Locaties en adressen

Relevante wetgeving

Patiëntrechten

Klachtenregeling

Copyright Stem- en Slikcentrum 2023. Alle rechten voorbehouden.