Stem en Keel

GLOBUSKLACHTEN


Kernpunten


SYMPTOMEN

Oncomfortabel keelgevoel (brok- of propgevoel, scherp gevoel, slijm of bol in de keel)


DIAGNOSE

Uw keel is gezond, dat is gezien met een keelspiegel of camera door een arts. Toch heeft u last van een oncomfortabel keelgevoel.


VERBANDEN

Globusklachten komen veel voor tijdens en na luchtweginfecties, bij stem- of slikproblemen, door stress of een verkeerde ademtechniek.


DOEL

Uw keel weer ontspannen leren gebruiken tijdens het ademen, spreken en slikken. Stoppen met keelschrapen of overmatig hoesten en indien nodig uw neusmedicatie of inhalator juist leren gebruiken.


VOORTGANG

Door behandeling merkt u prettiger en meer ontspannen keelgevoel.


LET OP

Het is niet geadviseerd om standaard een antibioticum te nemen.Globusklachten

  • SYMPTOMEN
  • OORZAAK
  • BEHANDELING
SYMPTOMEN

U heeft last van de keel, zoals het gevoel van een brok of prop in de keel, een ‘vissengraatje’ of ‘glasscherf’ in de keel. Pijn in de keel, een geïrriteerde keel of branderige keel.

OORZAAK

Globusklachten, oftwel ‘bolgevoel klachten’, zijn veelvoorkomend. Iedereen heeft er wel eens last van, bijvoorbeeld na een lange werkdag of in een emotionele periode. Meestal gaan ze vanzelf weg. Soms geven globusklachten langdurig of veel last, dan beginnen veel mensen zich zorgen te maken; dit kan de klachten erger kan maken.

De KNO-arts onderzoekt uw keel en stelt de diagnose ‘globusklachten’ of ‘functionele keelklachten’ als de keel er gezond uitziet. Dit betekent dat de klachten weliswaar een probleem vormen, maar onschuldig zijn. Globusklachten worden vaak veroorzaakt door (een combinatie van) stress, emoties, foutief stemgebruik, een verhoogde spierspanning rondom het strottenhoofd, reflux van maagsap, neusklachten of als bijwerking van medicijnen zoals inhalators, neus- of oogdruppels.

BEHANDELING

De oorzaak van de globusklachten moeten bestreden worden. Stress en emoties kunt u bijvoorbeeld aanpakken met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

Foutief stemgebruik en verhoogde spierspanning rondom het strottenhoofd is altijd het werkveld van de logopedist. Belangrijk is dan om een juiste manier van (ontspannen) spreken aan te leren, vaak ondersteund met specifieke massagetechnieken van de hals, nek, kaak, tong en keelspieren.

Als er sprake is van maagsapreflux of neusklachten, wordt hier passende behandeling voor gegeven, door bijvoorbeeld de huisarts, logopedist, KNO-arts of MDL-arts.

Als inhalators, neus- of oogdruppels keelklachten als bijwerking geven, ondanks dat ze volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt worden, raadpleegt u best de huisarts of de arts die het medicijn heeft voorgeschreven. Een alternatief middel kan dan vaak een oplossing zijn.Praktijkgegevens


Stem- en Slikcentrum is een handelsnaam van Nijkamp Voice and Speech Pathology
Kamer van Koophandel 73993212 

Alle therapeuten zijn aangesloten bij het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.

De praktijk is aangesloten bij Zorgdomein.

Contactgegevens


Tel. +31642028840
Email info@stemenslikcentrum.nl
Postadres: Jan Campertstraat 5, 6416 SG Heerlen

Bereikbaarheid: werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur


Meer informatie


Locaties en adressen

Relevante wetgeving

Patiëntrechten

Klachtenregeling

Copyright Stem- en Slikcentrum 2023. Alle rechten voorbehouden.