SYMPTOMEN
U heeft last van de keel, zoals het gevoel van een brok of prop in de keel, een ‘vissengraatje’ of ‘glasscherf’ in de keel. Pijn in de keel, een geïrriteerde keel of branderige keel.
OORZAAK
Globusklachten, oftwel ‘bolgevoel klachten’, zijn veelvoorkomend. Iedereen heeft er wel eens last van, bijvoorbeeld na een lange werkdag of in een emotionele periode. Meestal gaan ze vanzelf weg. Soms geven globusklachten langdurig of veel last, dan beginnen veel mensen zich zorgen te maken; dit kan de klachten erger kan maken.
De KNO-arts onderzoekt uw keel en stelt de diagnose ‘globusklachten’ of ‘functionele keelklachten’ als de keel er gezond uitziet. Dit betekent dat de klachten weliswaar een probleem vormen, maar onschuldig zijn. Globusklachten worden vaak veroorzaakt door (een combinatie van) stress, emoties, foutief stemgebruik, een verhoogde spierspanning rondom het strottenhoofd, reflux van maagsap, neusklachten of als bijwerking van medicijnen zoals inhalators, neus- of oogdruppels.
BEHANDELING
De oorzaak van de globusklachten moeten bestreden worden. Stress en emoties kunt u bijvoorbeeld aanpakken met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.
Foutief stemgebruik en verhoogde spierspanning rondom het strottenhoofd is altijd het werkveld van de logopedist. Belangrijk is dan om een juiste manier van (ontspannen) spreken aan te leren, vaak ondersteund met specifieke massagetechnieken van de hals, nek, kaak, tong en keelspieren.
Als er sprake is van maagsapreflux of neusklachten, wordt hier passende behandeling voor gegeven, door bijvoorbeeld de huisarts, logopedist, KNO-arts of MDL-arts.
Als inhalators, neus- of oogdruppels keelklachten als bijwerking geven, ondanks dat ze volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt worden, raadpleegt u best de huisarts of de arts die het medicijn heeft voorgeschreven. Een alternatief middel kan dan vaak een oplossing zijn.