Stem en Keel

REFLUX


Kernpunten


SYMPTOMEN

Heesheid, keelschrapen, een propgevoel in de keel, slijm in de keel, een pijnlijke of geirriteerde keel, oprispingen/brandend maagzuur, adem- of slikklachten, hoesten of kuchen.


DIAGNOSE

Uw keel kan er gezond en normaal uitzien, of juist rood en geïrriteerd.


VERBANDEN

Refluxklachten komen vaker voor bij maag- en darmproblemen, stress, ademhalingsklachten en allergieën.


DOEL

Uw keel minder belasten, door aanpassen van het voedingspatroon, medicatie inname en adem- en ontspanningsoefeningen.


VOORTGANG

Door behandeling merkt u dat de keel prettiger voelt en u minder last heeft van uw klachten.


LET OP

Het is niet geadviseerd om standaard een maagzuurremmend medicijn te nemen. Bespreek medicatie goed met uw huisarts. Leefstijlaanpassing is de eerste mogelijkheid, medicatie kan hulp bieden bovenop leefstijlaanpassing.



Reflux

  • SYMPTOMEN
  • OORZAAK
  • BEHANDELING
SYMPTOMEN

U heeft last van een of meer van de volgende symptomen: heesheid, keelschrapen, een propgevoel in de keel, slijm in de keel, een pijnlijke of geirriteerde keel, oprispingen/brandend maagzuur, adem- of slikklachten, hoesten of kuchen.

OORZAAK

Uw klachten worden veroorzaakt door ‘reflux’. Bij reflux stroomt er maagsap door de slokdarm naar boven tot in de keel en het strottenhoofd. In ernstige gevallen kunt u een zure smaak proeven en een brandend gevoel in de keel voelen, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Hetzelfde geldt voor maagklachten zoals zoals misselijkheid, een zwaar gevoel in de maag, of een druk op de maag. Bij ‘stille reflux’ merkt u zelf helemaal niets van de reflux, maar heeft u wel duidelijk last van klachten rondom de hals en keel.

De vragenlijst ‘Reflux Symptomen Index’ kan inzicht geven in het klachtenpatroon. De KNO-arts kan keelirritatie door reflux vaststellen. Een MDL-arts of gastroentoloog kan instrumenteel onderzoek doen naar refluxklachten. Meestal wordt er echter onderzoekend behandeld. Dat betekent dat er tijdelijk, bijvoorbeeld 3 maanden, dieet- en leefstijladviezen en eventueel een maagzuurremmend medicijn wordt voorgeschreven. Als uw klachten hier goed op reageren kan gesteld worden dat reflux de oorzaak is. 

Reflux kan, vooral na langere tijd, een negatief stempatroon en stemmisbruik in de hand werken. Hierdoor ontstaat vaak ‘secundaire MTD’, zie ‘Muscle Tension Dysphonia’ voor meer informatie.

BEHANDELING

Als reflux de oorzaak van uw klachten is, zullen uw klachten goed reageren op dieet- en leefstijlaanpassingen en/of inname van een maagzuurremmend medicijn. Dieet- en leefstijlaanpassingen worden meestal door uw logopedist verstrekt, maar voor meer specifieke informatie kunnen de huisarts en de diëtist gecontacteerd worden. 

Medicijnen worden altijd door artsen voorgeschreven en opgevolgd. Bij onvoldoende verlichting van de klachten is het altijd belangrijk om uw huisarts te waarschuwen. 

In sommige gevallen ontstaat reflux door een hoge, oppervlakkige ademhaling. Het leren van een vrije, lage ademhaling kan dan ook maag-, reflux- en keelklachten verminderen. 



Praktijkgegevens


Stem- en Slikcentrum is een handelsnaam van Nijkamp Voice and Speech Pathology
Kamer van Koophandel 73993212 

Alle therapeuten zijn aangesloten bij het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.

De praktijk is aangesloten bij Zorgdomein.

Contactgegevens


Tel. +31642028840
Email info@stemenslikcentrum.nl
Postadres: Jan Campertstraat 5, 6416 SG Heerlen

Bereikbaarheid: werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur


Meer informatie


Locaties en adressen

Relevante wetgeving

Patiëntrechten

Klachtenregeling

Copyright Stem- en Slikcentrum 2023. Alle rechten voorbehouden.